Salam dan selamat sejahtera kepada semua...
hari ni admin nak kongsi 1 lagi resepi
resepi kali ni datangnya dari negeri kelantan..
jadi siapa-siapa yang nak cuba tu boleh la ambil resepi ni..
~Nasi Kerabu Kelantan~
NASI :
2 cawan nasi
3 helai daun limau purut@daun pandan
10 kuntum bunga nasi kerabu @ pewarna
CARA:
basuh beras seperti biasa.
kemudian masukkan bunga nasi kerabu.
anda juga boleh gantikan bunga nasi kerabu
dengan perwarna. untuk perwarna, anda hanya
perlu guna 2 titik perwarna untuk 2 cawan nasi.
jangan guna perwarna terlalu banyak kerana ia boleh
merosakkan warna nasi.
untuk menambahkan sedikit haruman
pada nasi, anda boleh letakkan daun limau
purut atau daun pandan. pastikan daun limau
purut atau daun pandan di koyak dengan menggunakan
tangan. jika daun limau purut atau daun pandan
dihiris dengan pisau, aroma baunya tidak
semerbak seperti dikoyak.
TUMIS BUDU :
budu secukup rasa
2 cawan santan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering(direndam dengan air panas)
cara :
kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, santan
dan juga budu. kemudian panaskan dia atas api sehingga
santan hampir pecah minyak.
KELAPA GORENG :
2 cawan kelapa goreng (di goreng sekejap)
2 ekor ikan kembung @ selar (di rebus)
1 biji bawang besar (hiris dadu)
garam dan gula secukup rasa
cara :
buang tulang ikan yang di rebus.
kemudian campurkan ikan tadi ke dalam
kelapa yang telah di goreng. kemudian
masukkan bawang besar yang telah di hiris tadi
bersama garam dan gula secukup rasa.
kemudian goreng semua bahan tadi sehingga warna kekuningan.
KERABU :
untuk bahan kerabu,
anda boleh gunakan pelbagai ulaman seperti
kubis
bunga kantang
taugeh
kacang panjang
timun batang
etc
bahan2 ini kemudiannya di hiris halus
untuk di hidangkan bersama nasi kerabu.
untuk menambahkan selera,
makan nasi kerabu bersama daging bakar
atau ayam koreng kunyit. boleh juga ditambah keropok
keping.
selamat mencuba..^_^
hari ni admin nak kongsi 1 lagi resepi
resepi kali ni datangnya dari negeri kelantan..
jadi siapa-siapa yang nak cuba tu boleh la ambil resepi ni..
~Nasi Kerabu Kelantan~
Nasi Kerabu Kelantan |
NASI :
2 cawan nasi
3 helai daun limau purut@daun pandan
10 kuntum bunga nasi kerabu @ pewarna
CARA:
basuh beras seperti biasa.
kemudian masukkan bunga nasi kerabu.
anda juga boleh gantikan bunga nasi kerabu
dengan perwarna. untuk perwarna, anda hanya
perlu guna 2 titik perwarna untuk 2 cawan nasi.
jangan guna perwarna terlalu banyak kerana ia boleh
merosakkan warna nasi.
untuk menambahkan sedikit haruman
pada nasi, anda boleh letakkan daun limau
purut atau daun pandan. pastikan daun limau
purut atau daun pandan di koyak dengan menggunakan
tangan. jika daun limau purut atau daun pandan
dihiris dengan pisau, aroma baunya tidak
semerbak seperti dikoyak.
TUMIS BUDU :
budu secukup rasa
2 cawan santan
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering(direndam dengan air panas)
cara :
kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, santan
dan juga budu. kemudian panaskan dia atas api sehingga
santan hampir pecah minyak.
KELAPA GORENG :
2 cawan kelapa goreng (di goreng sekejap)
2 ekor ikan kembung @ selar (di rebus)
1 biji bawang besar (hiris dadu)
garam dan gula secukup rasa
cara :
buang tulang ikan yang di rebus.
kemudian campurkan ikan tadi ke dalam
kelapa yang telah di goreng. kemudian
masukkan bawang besar yang telah di hiris tadi
bersama garam dan gula secukup rasa.
kemudian goreng semua bahan tadi sehingga warna kekuningan.
KERABU :
untuk bahan kerabu,
anda boleh gunakan pelbagai ulaman seperti
kubis
bunga kantang
taugeh
kacang panjang
timun batang
etc
bahan2 ini kemudiannya di hiris halus
untuk di hidangkan bersama nasi kerabu.
untuk menambahkan selera,
makan nasi kerabu bersama daging bakar
atau ayam koreng kunyit. boleh juga ditambah keropok
keping.
selamat mencuba..^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan